U heeft met de moeder op natuurlijke wijze een kind verwerkt zonder dat daaraan donorschap ten grondslag ligt. In dat geval wordt u door de wet aangemerkt als verwekker van het kind. Die hoedanigheid kan de plicht met zich meebrengen alimentatie te betalen en geeft als uitgangspunt het recht om het kind te erkennen en het gezag over het kind uit te oefenen. Erkenning is bij goed lopend ouderschap een formaliteit waarbij de moeder bij de geboorte toestemming geeft om bij de gemeente te laten aantekenen dat de man wordt erkend als de vader van het kind. Bij herrie zal aan de rechter vervangende toestemming gevraagd moeten worden. Met deze verzoekschriftprocedure kunt u dat in werking stellen. Doorgaans wordt bij de erkenning in een klap ook direct om het gezag gevraagd en om een omgangsregeling.
[/fusion_text][fusion_tabs design=”clean” layout=”vertical” justified=”yes” backgroundcolor=”” inactivecolor=”” bordercolor=”” icon=”” icon_position=”” icon_size=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_tab title=”Voorwaarden” icon=”fa-archway fas”]Formele voorwaarden:
- Moeder geeft geen toestemming voor de erkenning. Dit kan zij doen met twee redenen: Zij ontkent dat u de verwekker bent of omdat moeder van mening is dat erkenning haar belangen bij een ongestoorde verhouding met het kind schaadt of de evenwichtige sociaalpsychologische ontwikkeling van het kind in het gedrang komt
- Bij ontkenning van het verwekkerschap moet u feiten of omstandigheden kunnen stellen waaruit dat verwekkerschap blijkt. Doorgaans kunt u stellen dat u een relatie heeft gehad met moeder in het tijdvak van de bevruchting en/of u gemeenschap met haar heeft gehad in die periode. Het bewijs hiervoor kan op alle manieren worden geleverd: mailwisseling of apjes over de zwangerschap met mededeling van moeder dat u de vader bent etc.
- Bij twijfel zal een DNA-onderzoek de volgende stap zijn. Als moeder en/of het kind dat weigeren zal daar doorgaans de gevolgtrekking aan worden verbonden dat u inderdaad de verwekker bent.
- Erkenning wordt vervolgens doorgaans in het belang van het kind geacht en moeder zal goede redenen met geven voor een andere conclusie. Eigen psychische blokkades zijn onvoldoende. In dit soort zaken wordt door de rechtbank altijd een bijzonder curator benoemd die zelfstandig onderzoek verricht naar de positie en de belangen van het betrokken kind. Deze maakt een eigen verslag. Daarnaast wordt de raad voor kinderbescherming gehoord. Dit alles wordt besproken tijdens een mondelinge behandeling waar iedereen zijn zegje kan doen.
Inhoudelijke voorwaarden/aandachtspunten
- Bent u de verwekker.
- Spelen er bijzondere omstandigheden of is moeder alleen maar boos op u vanwege bijvoorbeeld de relatiebreuk waarbij u bijvoorbeeld al dan niet vreemd bent gegaan.
- Overweeg of u in dit stadium al het gezag wilt. Dat recht op gezag en omgang heeft u als vader in beginsel. Moeder zal moeten uitwerken dat het kind klem komt te zitten en dat niet binnen afzienbare termijn kan worden opgelost. Het niet altijd met elkaar eens zijn is onvoldoende evenals een gebrek aan vertrouwen bij de moeder of emotionele weerstand. Gezag is niet een recht dat verdiend moet worden.
- hetzelfde geldt in beginsel voor omgang. Dat recht geldt als uitgangspunt. tenzij:
- Omgang kevert geestelijk of lichamelijk nadeel voor het kind op.
- U bent niet geschikt voor omgang
- het kind is twaalf jaar of ouder en gaat niet akkoord.
- Andere redenen.
KOSTEN
- Voor een dergelijke procedure kunt u in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. U betaalt een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen en griffierecht.
- Zonder gefinancierde rechtsbijstand moet u als uitgangspunt rekening houden met de volgende werkzaamheden:
- Opstellen verzoekschrift en overleg hierover. Er is hierbij al dossiervorming doordat in de voorfase contact is geweest met moeder over uw wensen.
- Bespreken en evt reageren op rapport bijzonder curator.
- Mondelinge behandeling.
- De basisprijs advocaatkosten € 1609 inclusief btw.
Wat hebben we nodig:
- We adviseren u zelf eerst een brief te sturen zodat duidelijk wordt welke belemmeringen er spelen. Dit kan zo nodig worden gevolgd door een advocatenbrief met daarbij het advies aan moeder om zelf een advocaat in de arm te nemen. Hierop komt doorgaans een antwoord op basis waarvan we kunnen beoordelen of de argumenten van moeder om niet mee te werken steekhoudend zijn.
- Uittreksel bevolkingsadministratie van u en de moeder, kopie geboorte-akte, uittreksel gezagsregister. Die vragen wij op.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.