U zit met een concurrentiebeding en wilt met de ex-werkgever overleggen over toestemming om bij een bedrijf in dienst te treden dat als concurrent wordt beschouwd. Het is altijd van belang om van te voren te overleggen over de vraag of het beding wel of niet van toepassing is. Als werknemer loop je het risico op een boete als je lichtvaardig elders aan het werk gaat.
Een concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst maakt het lastig om uw werk elders uit te voeren. Een concurrentiebeding is hierbij niet altijd een relatiebeding. Bij dat laatste wordt het u als werknemer verboden om bij bepaalde relaties van uw werkgever aan de slag te gaan. Een concurrentiebeding verbiedt het u binnen een bepaalde periode en bepaalde radius de functie uit te oefenen. Het onderscheid is van belang omdat voor concurrentiebeding de volgende regels gelden:
Een voorbeeld van een concurrentiebeding:
Het is de werknemer verboden, behoudens voorafgaande toestemming van werkgever, om zich gedurende een periode van 12 maanden na beëindiging van de arbeidsovereenkomst direct noch indirect, noch voor zichzelf, noch voor derden in enigerlei vorm werkzaam of betrokken te zijn in of bij enige onderneming met activiteiten op een terrein gelijk of anderszins concurrerend met dat van werkgever en/of van aan werkgever gelieerde bedrijven, noch daarbij zijn bemiddeling in welke vorm ook, direct of indirect, te verlenen.
Een relatiebeding bepaalt dat u gedurende een bepaalde periode niet aan het werk mag bij bepaalde relaties.
Eerst gaat u na of het beding geldig is:
- het beding moet schriftelijk zijn vastgelegd.
- Een werknemer moet minimaal 18 jaar zijn.
- Bij een tijdelijk contract moet een werkgever bij het beding concreet en gemotiveerd uitleggen waarom hij de werknemer wil binden aan dit beding.
- Na detachering mag de werknemer aan de slag bij inlener. Dat mag niet worden verboden.
- Een aanvankelijk afgesproken beding mag niet zwaarder gaan drukken dan aanvankelijk gedacht. Hiervoor moet sprake zijn van een ingrijpende wijziging van de arbeidsverhouding waardoor het beding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken.
Uiteindelijk gaat het om een belangenafweging. tussen het belang van de werknemer om elders aan het werk te gaan en de te beschermen belangen van de werkgever. Over en weer zullen die gesteld moeten worden. Als een werknemer aangeeft dat hij door het beding zonder inkomen komt te zitten kan de werkgever niet volstaan met de opmerking afspraak is afspraak. Een werknemer die een prachtig loonbaantraject heeft lopen moet uitleggen waarom het toch een overstap wil maken. Een werkgever zal dus een zwaarwegend belang moeten stellen en kan niet wegkomen met algemeenheden. Grosso modo gelden de volgende belangen:
Werknemer:
- U heeft al een tijd gewerkt voor de werkgever en wilt elders aan de slag. De vrije arbeidskeuze is een belang.
- U kunt een carriestap maken, beter salaris, betere arbeidsvoorwaarden etc.
- de mogelijkheid om kennis en kunde uit te breiden.
- De mogelijkheid om in de buurt van de vaste woonplaats aan het werk te kunnen blijven.
Werkgever
- De werknemer had toegang tot specifieke bedrijfs- en concurrentiegevoelige informatie of was met het huid en haar verbonden aan bepaalde klanten. Dit wordt het bedrijfsdebiet genoemd;
- De nieuwe werkgever krijgt een voorsprong doordat hij dit bedrijfsdebiet in zijn schoot krijgt geworpen;
- de nieuwe werkgever is een directe concurrent;
- er zijn voldoende carrièremogelijkheden bij de werkgever;
De achtergrond is dat veel concurrentiebedingen vrij standaard zijn opgenomen in een arbeidsovereenkomst. Als werknemer denk je er bij de start niet al te veel over na en de werkgever heeft nu een eenmaal een standaard overeenkomst met allerhande toeters en bellen zoals een concurrentiebeding. In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt lijkt het belang van het beding het binden van de werknemer voorop te staan.
De brief kan een opmaat vormen voor een advocatenbrief en vervolgens in veel gevallen een kort geding. De werknemer wil binnen een bepaalde tijd aan het werk en heeft daarmee doorgaans een spoedeisend belang.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.